PODIJELI

Instrukcija za plaćanje u inostranstvo

Svejedno da li želite poslati ili primiti novac iz inozemstva, potrebni su Vam sljedeći podaci:

  • Ime i prezime korisnika računa
  • IBAN broj - International Bank Account Number je broj računa, na osnovu kojeg se izvršavaju međunarodne transakcije.
  • SWIFT adresa Banke (BIC). SWIFT ili BIC je međunarodni kod za identifikaciju banke
    Svaka banka ima jedinstveni SWIFT(BIC) koji omogućuje da međunarodni platni nalozi dolaze do ispravne banke.

IBAN I SWIFT su važni elementi inozemnog plaćanja

Bez obzira da li šaljete ili primate sredstva, korisno je da znate da je kod ispunjavanja naloga za međunarodno plaćanje bitno navesti IBAN korisnika i SWIFT adresu banke korisnika kako biste izbjegli dodatne troškove inozemnih banaka, koji mogu biti visoki. Također, važno je navesti ispravan IBAN broj računa osobe kojoj se šalje novac, a ne npr. nekog od članova porodice. Banka neće moći rasknjižiti nalog u kojem se ne slaže broj računa i ime korisnika računa. Nalog će biti vraćen pošiljatelju i mogu biti obračunati dodatni troškovi.

Kojim kanalima šaljete novac u inozemstvo?

Ukoliko Vi šaljete novac u inozemstvo, platni nalog možete predate putem internet bankarstva ili u bilo kojoj poslovnici Banke. Potrebno je da dostavite ispravan nalog za plaćanje (Nalog za plaćanje u inozemstvo - Nalog 1450). Dostavljate li platni nalog putem elektronskih usluga, IBAN se unosi bez praznih polja ili razmaka, a na platnom nalogu u papirnatom obliku svaka četiri znaka trebaju biti odvojena jednim praznim poljem.

Tko snosi troškove transfera novca?

Prilikom slanja ino naloga, osoba koja šalje sredstva (nalogodavac) ima mogućnost odabira jedne od tri opcije plaćanja troškova transfera:

  • SHA - podijeljeni troškovi - pošiljalac snosi troškove banke pošiljaoca, a primalac troškove banke primaoca i eventualne troškove posredničkih banaka
  • BEN - sve troškove snosi primalac uplate
  • OUR - sve troškove snosi pošiljalac uplate

Banka nalogodavca upravlja načinom slanja transakcija i bira posredničke banke preko kojih će se transakcija obaviti. Pri tome je važno da znate da troškovi posredničkih banaka i banke krajnjeg korisnika budu naplaćeni naknadno. Visina ovih troškova je nepoznata Banci nalogodavca prilikom slanja naloga, i troškovi su poznati tek nakon što dođu na naplatu. Banka ne može utjecati na visinu naplaćenih troškova od strane drugih banaka

 Preuzeto sa www.unicredit.ba

SPONZORISANO
PARTNERI
@ 2024 sva prava CLB consulting