PODIJELI

Bankarstvo za početnike

Efektivna kamatna stopa (EKS) – ovo je kamata koja je najvažniji pokazatelj prilikom izbora kredita i obično je veća od nominalne kamatne stope. Šta je u  EKS?   EKS uključuje sve troškove koje ste dužni platiti prilikom otplate kredita, recimo troškove obrade kredita i druge naknade koje vam banka nameće da plaćate,  kao i troškove koje ste dužni platiti izvan banke (troškovi hipoteke, troškove notara, troškovi osiguranja i slično). Ukoliko upoređujete dva kredita iz dvije različite banke onda je najjednostavnije to uraditi gledajući visinu EKS. Pri tome, trebate imati na umu da rok otplate kredita mora biti jednak, jer u protivnom što je veći rok otplate kredita EKS  se smanjuje jer se inicijalni troškovi ( trošak obrade kredita i sl. ) raspoređuju na više godina. Ako ste odlučili da tražite ponudu od banaka, jednostavno zatražite od obje banke uslove na isti rok i u tom slučaju EKS će vam pokazati ko vam nudi povoljnijije. Dakle, isti iznos financiranja i rok i onda uporedite EKS.

Posebno je bitno pogledati EKS kod kredita i mikrokredita koji se reklamiraju da su sa 0% kamatnom stopom  jer se tu radi o marketinškom triku, ne o realnoj cijeni pozajmice

Ovo su neke od naknada koje banke primjenjuju kod realizacije kredita

  1. obradu kredita
  2. vođenje kreditnog računa
  3. za mjenicu
  4. osiguranje kredita
  5. paket računa:
  6. osiguranje nekretnine:
  7. troškove notara:
  8. procjenu vrijednosti nekretnine: 
  9. sudske troškove
  10. porezna uvjerenja:
  11. ovjeru administrativnih zabrana kod notara ili u općini: 
  12. ovjeru kopije ostalih dokumenata na zahtjev banke:
  13. vođenje tekućeg računa:
  14. izdavanje izvoda iz druge Banke: 
  15.  vođenje kreditne kartice bez Paketa računa:
  16.  za ostale troškove:

Ovo su troškovi koji se mogu javiti kod realizacije kredita, ali se ne primjenjuju kod svih banaka i u svim kreditnim zahtjevima.

 

SPONZORISANO
PARTNERI
@ 2024 sva prava CLB consulting