PODIJELI

Pozajmice od 0% su pozajmice od 40-300% .

Sve češće se na internetu mogu vidjeti reklame koje nude kratkoročne pozajmice (kredite ) sa  0% kamate . Naravno, sve to prelijepo zvuči ali stvarnost iza takvih reklama je totalno drugačija. Iza ovih pozajmica se  kriju krediti koji imaju visoke kamatne stope, koje u pojedinim slučajevima idu i do 300 % na godišnjem nivou. Najjednostavnije objašnjenje  takvih  kamatnih stopa je da ćete na pozajmljenih 100 KM  u jednoj godini vratiti 4 puta više od onog što ste pozajmili .

Ako pogledamo na trenutno stanje kredita koje nude banke u BIH , kamatne stope možemo sortirati u sljedeće grupe:

1.       Do 4.99 %  - niska kamatna stopa

2.       5% - 8.99%  -  srednjakamatna stopa

3.       9 – 14.99 % - visoka kamatna stopa

4.       15- 24.99   %   - visoka kamatna stopa većinom u ponudi kvalitetnijih mikrokreditnih organizacija

5.       Preko 25  % -  ekstremno visoke kamatne stope

Većina banaka i leasing društava u BIH je grupisana u prve 3 kategorije, dok kvalitetnije mikrokreditne organizacije se nalaze u grupama 3 i 4.  

Najjveći problem građanima prave kamatne stope koje su  preko 25%,   a koje se nude građanima kao finansiranje sa 0% kamate . Kamatna stopa je tačna, ali samo ako uzmete pozajmicu i vratite je u roku koji je naveden (7-30 dana). Nakon prvog uzimanja novca, očekuje vas totalno drugačiji uslovi koje ne možete ni naslutiti iz onoga što se reklamira , a to je EKS - Efektivna kamatna stopa od 40 % - 300 %.

U Bosni i Hercegovini ne postoji zakon koji definiše makslimalnu kamatnu stopu, čime se pojedinim finansijskim institucijama sa ekstremno visokim kamatnim stopama omogućuje nesmetan rad .

Portal www.banke.ba savjetuje građanima da se ne upuštaju u avanture sa ovako visokim kamatnim stopama. Prilikom potpisivanja bilo kojih ugovora za pozajmice obratite pažnju na EKS-efektivna kamatna stopa   koja vam mora biti prezentirana. Na osnovu  EKS možete zaključiti koliko ćete novca vratiti na godišnjem nivou. Sve preko 15 % na godišnjem nivou je previsoka kamatna stopa.

SPONZORISANO
PARTNERI
@ 2024 sva prava CLB consulting