PODIJELI

bankarstvo za početnike

Pronašli ste idealan stan za vašu porodicu i želite da ga kupite, ali vas prodavac obaveštava da nad tim stanom postoji hipoteka,. Razmišljate da li trebate kupiti takav stan, jer se plašite da možete kupiti nešto što možda i neće biti vaše.

U ovakvim situacijama nemate razloga da se brinete, bitno je samo da pratite sljedeće korake  za kupovinu stana / nekretnine:

  1. Odabrali ste stan/nekretninu da kupite

Već prije nego što donesete odluku, zatražite od prodavca da vam pokaže posljednji koji ima ZK izvadak / Grunt  kako biste mogli vidjeti tačno šta kupujete. Postavite pitanje ko je sve vlasnik  i da li postoji hipoteka na nekretnini

  1. Kad va se dostavi grunt / ZK izvadak trebate pogledati pravno stanje nekretnine tj da pogledate sljedeće:
    1. Opis nekretnine – da li odgovara onome što hoćete kupiti ( adresa, površina itd)
    2. Vlasništvo – da pogledate imena vlasnika i da vidite da li pregovarate sa osobama koje imaju pravo da vam prodaju to ( da li posjeduju punomoćje)
    3. Teretni list – da vidite da li postoje sudski sporovi, hipoteke ili zabilježbe nad nekretninom Sve što je sporno sa nekretninom će biti vidljivo na teretnom listu.
  2. Posjetili ste banku zajedno sa prodavcem da se upoznate sa dugom i procedurom za kupovinu ( službenik banke sigurno neće imati ništa protiv što ste se pojavili zajedno sa prodavcem)
  3. Plaćeni računi – tražite da prodavac izmiri sve račune za stan prije odlaska kod notara
  4. Izabrali ste notara – nastojte da vi odaberete notara, ukoliko nemate možete i u banci pitati da vam oni nekog predlože ko radi s njima

Idite zajedno sa osobom koja vam prodaje nekretninu do banke koja ima hipoteku i zatražite  potvrdu koji iznos je potrebno uplatiti banci  na određeni datum ( ovo treba da vam bude datum na koji želite da kupite nekretinu) da bi se  kredit zatvorio.. Ta potvrda treba imati i broj računa banke na koji se to treba uplatiti.

U svakom slučaju je dobro da i službenici banke znaju da ste krenuli u proces kupovine nekretnine i oni će vam umnogome i pomoći oko procedure.. Možete i pustiti njihovu pravnu službu da vas vodi u procesu kupoprodaje.

Ukoliko je iznos za koji vi želite kupitii stan manji od iznosa koji banka potražuje, onda trebate zatražiti od osobe koja prodaje da uplati razliku i svede dug na onaj iznos kupoprodajne cijene, u protivnom nemojte pristupati kupovini stana.

Ukoliko je iznos manji, onda trebate zakazati notara i krenuti u proces kupovine.l Nastojte da se kupovina kod notara obavi na onaj datum na koji vam je banka dala potvrdu za izmirenje kompletnog duga. Pored toga, tražite od notara da vam novi ZK / grunt izvadi na dan kad pristupate kupoprodaji kako bi ste mogli utvrditi stanje na dan kupoprodaje.

U ugovoru tj dijelu koji se odnosi na isplatu kupoprodajne cijene, notar treba staviti da ćete prvi dio tj. onaj dio koji banka potražuje uplatiti direktno na račun banke ( onaj koji vam je naveden u potvrdi). Razliku sredstava (ukoliko je više od duga) ćete isplatiti na prodavčev račun kod neke od banaka ili u gotovini ( traba navesti u ugovoru i isplatiti novac pred notarom).

Ukoliko vlasnik nije imao sredstava da izmiri račune, možete po ugovoru zadržati taj dio dok on ne izmiri, ili se možete dogovorit da će kupoprodajna cijena biti umanjena za taj iznos koji je on bio dužan.

Ugovorom o kupoprodaji, vašom direktnom uplatom banci njihovog duga i prodavcu ostatka , automatski su se stekli uslovi da notar preda kupoprodajni ugovor u ZK / grunt i da se možete upisati u vlasništvo

SPONZORISANO
PARTNERI
@ 2024 sva prava CLB consulting